5G ile birlikte IoT sektörünün büyük bir sıçrama yaşayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Peki 5G nedir, IoT ile nedene bu kadar özdeşleştiriliyor ve IoT’ye neler vadediyor?
5G nedir?
Hücresel ağların altyapısı belli standartlara göre inşa edilir. 5G (5. Generation), bu altyapının 5. kez değiştirilmiş halini ifade ediyor. Her değişiklik beraberinde yeni özellikler de getiriyor.
5G ile gelen yenilikler:
- Uygun şartlarda saniyede 20 GB’a kadar veri aktarım hızı
- Veri transferi sırasında yaşanan gecikmelerde 5 kat azalma
- Yüksek bant genişliği
- Yüksek bant genişliği sayesinde daha fazla cihazın aynı anda internete bağlanabilmesi
- Bunların yanında çok fazla cihazın aynı ağa bağlanmasının güvenlik sorunlarını da beraberinde getireceği düşünülüyor.
- Daha düşük enerji tüketimi
IoT için neden önemli?
İnternete bağlanabilen cihaz sayısı arttıkça 4G bu ihtiyacı karşılamakta bir hayli zorlanmaya başladı. 5G ultra yüksek bant genişliğiyle bu sorunu ortadan kaldıracak.
Sağladığı yüksek hız sayesinde sağlık, ulaşım, güvenlik gibi hızın önemli olduğu alanlarda IoT’yi görmeye başlayacağız.
5G ile Hayatımıza Giren Yeni IoT Uygulamaları
Otonom Araçlar
Otonom araçların olmazsa olmazlarından biri 5G. Seyir halindeki bir otonom aracın çevresinden topladığı verileri işleyip zamanında tepki vermesi için çok düşük gecikmeler gerekiyor. Bir gün içinde araç başında yaklaşık 4000 GB veri tüketeceği göz önüne alınırsa bu veri trafiğinin sağlanması yalnız 5G ile mümkün olacak gibi duruyor.
Uzaktan Ameliyat
Çinli bir cerrah, 5G teknolojisi kullanarak 3 bin kilometre uzaklıktan bir hastanın beyin ameliyatını gerçekleştirdi. 0.1 milisaniyelik gecikme ile yapılan bu ameliyat başarıyla sonuçlandı. 5G’nin yaygınlaşmasıyla uzaktan ameliyat örnekleri artacak. Artık istediğiniz yerden istediğiniz cerraha ameliyat olabileceksiniz.
Akıllı Şehirler
Akıllı şehirlerin temeli bilginin paylaşılmasıdır. Bu, akıllı cihazların elde ettiği verilerin analiziyle sağlanır. Bu yüzden akıllı şehirlerde ortak WiFi alanlarının fazlalığı ve dolayısıyla 5G’nin varlığı çok önemli. İşte IoT teknolojisinden yararlanılan akıllı şehirlerin sahip olduğu özelliklere örnekler:
*Akıllı trafik ışıklarından elde edilen verilerle lambaların yanma sıklığı ayarlanabilir. Bu sayede itfaiye, ambulansın olduğu özel durumlarda lambaların otomatik olarak yeşile dönmesi sağlanır.
*Akıllı otopark sistemlerinde sensörler kullanılır. Bu sayede aracınızı park edeceğiniz yeri kısa sürede bulabilirsiniz. Zaman ve vakit kaybı engellenmiş olur.
*Sokak lambaları hareketi algılayarak otomatik yanıp söner. Enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Sanal gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR)
—Sanal gerçeklik, duyusal unsurların gerçek dünyanın simülasyonu olarak gerçek dünyada oluşturulmasıdır. IoT teknolojisi kullanılarak birçok konuda sanal gerçeklikten yararlanılıyor.
*Örneğin mühendislik alanında sanal gerçeklik kullanılarak maddi değeri yüksek ve ağır makinelerin sunumu gerçekleştirilebiliyor.
*Eğitimde de sanal gerçeklik kullanılıyor. Bu sayede öğrenciler aktif bir şekilde derse katılıyor. İnsan vücudunun içerisinde yolculuk yapıyor, geçmişe giderek tarih öğreniyor.
Arttırılmış gerçeklik duyusal unsurların ve üretilen sanal görüntülerin fiziksel dünya ile iletişiminden oluşur. Sanal objeleri gerçek dünyada gerçek zamanlı olarak yerleştirir ve çevrenizdeki ortamı dijital bir ara yüze dönüştürür.
Arttırılmış gerçeklik pazarlama, emlak ve lojistik sektörlerinde; müze ve sergilerde, eğitimde ve oyun endüstrisinde sıkça kullanılıyor.
*Müzeleri artırılmış gerçeklik teknolojisi ile gezebilir, gördüğünüz tablo hakkında detaylı bilgiyi AR teknolojisi ile alabilirsiniz.
*2016 yılında dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go oyunun arkasında yatan teknoloji de artırılmış gerçekliktir. IoT teknolojisi ve 5G’nin yaygınlaşması ile bu tarz oyunlar hayatımıza daha çok girebilir.